Serguei Azizian in Memoriam

Serguei Azizian

Mandag den 5. marts 2018

MINDEORD FOR SERGUEI AZIZIAN

Rektor Bertel Krarup og professor Tim Frederiksens mindeord

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og dansk musikliv har mistet en stor profil med violinisten, professor Serguei Azizians alt for tidlige død fredag d. 2. marts.

Han var født og opvokset i Armenien og dyrkede tidligt violinen. I 18-års alderen blev han imidlertid som guitarist medlem af et kendt armensk rockband og rørte stort set ikke violinen i et års tid. Men i sidste ende vandt den alligevel, og i 1976 blev han som 19-årig optaget på Leningrad-konservatoriet, hvorfra han afsluttede sin uddannelse med solistdebut fra Alexandr Fischers klasse i det legendariske strygerfakultet. I årene 1980-93 var han medlem af Leningrad Filharmonikerne og 1990-93 desuden lærer ved konservatoriet. I 1993 vandt han stillingen som 1. koncertmester ved Sjællands Symfoniorkester (nu Copenhagen Phil) og flyttede til Danmark med sin familie. Stillingen som koncertmester varetog han helt frem til 2011. Men da havde han for længst markeret sig som en bemærkelsesværdig violinunderviser ved DKDM, først som docent og fra 2003 som professor.

Ud over sit orkestervirke optrådte Serguei Azizian både som solist og kammermusiker i Rusland, Skandinavien, USA, Japan, Korea og Kina og indspillede desuden en række cd’er med værker af bl.a. Bach, Schubert, Walton, Britten, Schnittke og Rued Langgaard. For sit mangeårige fremragende kunstneriske virke modtog han i 2009 Carl Nielsen Prisen.

Serguei Azizian var en sjælden og meget stærk personlighed, der som udøvende kunstner, som underviser og som menneske var kendetegnet af en stor integritet og dybde. Som professor ved DKDM var han i særklasse, og talrige studerende har gennem hans intense undervisning fået et enestående afsæt for deres virke som professionelle musikere. Selv lærte jeg ham at kende via min ansættelse som rektor for DKDM, og jeg tænker med taknemmelighed på det fine samarbejde, vi havde gennem mange år. Serguei Azizian var en af kunstens særligt udvalgte, en af dem der for alvor gjorde en forskel, og han efterlader sig allerede nu et kæmpe savn.

Bertel Krarup
Rektor

…..

At komme efter en legende og løfte en tung arv er en stor udfordring.
At gøre det på samme høje niveau er en stor præstation.
At gøre det to gange i løbet af et menneskeliv er aldeles enestående.

Da den legendariske koncertmester Anton Kontra sluttede i Sjællands Symfoniorkester (nu Copenhagen Phil) var der meget stor bekymring, men snart begyndte rygterne at svirre. Orkestret havde med Serguei Azizians ansættelse fået en ny superviolinist som koncertmester, der med sin lysende violintone og instrumentale overlegenhed fortsatte, hvor Kontra slap og som leder og solist ydede blændende præstationer.

Professor Milan Vitek stod igennem mere end 30 år for uddannelsen af violinister på det højeste niveau ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og da han sluttede, mente vi alle at nu ville standarden blandt danskuddannede violinister falde. Vi tog heldigvis fejl. Serguei Azizian fik den store opgave som professor i violin at løfte arven efter Milan Vitek, og ikke alene videreførte han dennes undervisning på samme høje niveau, men præsterede også at hæve den almene standard blandt nyuddannede violinister. I den periode, hvor Serguei Azizian både var koncertmester i Copenhagen Phil og violinprofessor ved DKDM, oplevede han den store glæde at spille sammen med sine to elever, de nyudnævnte to unge koncertmestre Rune Sørensen og Frederik Øland, som i dag rejser verden rundt som violinister i Den Danske Strygekvartet.

Udover at være en højtrespekteret pædagog på konservatoriet var Serguei Azizian også en meget værdsat kollega, der med sin integritet og varme personlighed altid stod som et forbillede for os andre. Jeg vil savne ham og tænke på ham med taknemmelighed.

Tim Frederiksen
Professor i bratsch og kammermusik
Faggruppeleder for strygerne på DKDM